Literatura în era digitală - TILIȚĂ, Ana-Maria (Études Interdisciplinaires en Sciences humaines, 2020)
Rezumat: Noile media fac o concurenţă fără precedent lecturii – atât celei de informare, cât şi celei de plăcere. Ca dascăli putem blama epoca digitală pentru neajunsurile din şcoală. Într-o perspectivă pesimistă, tinerii se lasă limitaţi de folosirea internetului şi devin superficiali pe viaţă. Putem oferi însă şi o viziune optimistă, în care instrumentele informatice, oferite unui demers didactic proiectat bine, devin catalizatoare pentru învăţarea de calitate şi lectura de profunzime. Articolul de faţă pleacă de la câteva concluzii ale unor recente studii de cogniţie şi dă exemple de activităţi reuşite la clasă, unde tinerii, prin utilizarea noilor media, intră eficient și firesc în spaţiul literaturii, interiorizând concepte operaţionale şi asumând valori.